Nova vest
Tenis

Subota, 10.09.2011.

18:13

Nestvarni Đoković slomio Rodžera!!!

Deža vu – baš kao i prošle godine, Novak Đoković spasao je dve uzastopne meč lopte i pobedio Rodžera Federera sa 3-2 u setovima u polufinalu US opena.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Razlika u odnosu na prošlu godinu jeste što je Novak ovoga puta preokrenuo posle zaostatka od 0-2 i slavio sa 6:7 (7-9), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5.

Federer je servirao za meč i stigao na 40:15, ali je zatim Đoković na neverovatan način obrnuo meč i došao do jednog od najvećih trijumfa u karijeri. U finalu će Novak igrati sa boljim iz duela Nadala i Marija.

U prva četiri gema teniseri nisu imali nikakvih problema na svoj servis, a Novak je u petom gemu došao do 30:30 munjevitom bekhend paralelom. Pokušao je Đoković na isti način da osvoji i naredni poen, ali je promašio. Potom je Federer, koga u tom gemu nije služio prvi servis, odservirao as i poveo sa 3:2.

I u sledećem gemu na servis Federera srpski teniser je došao do 30:30, ali je napravio jeftinu grešku forhendom, da bi Rodžer zatim ponovo zabio as za 4:3.

Generalno nije bilo mnogo 'vatre' u gemovima u prvom setu – obojica su bili nervozni i nisu uspeli ni do kraja da stvore nijednu priliku za brejk.

Novak je izuzetno stegnuto počeo taj brejk, a duplom greškom poklonio je protivniku vođstvo od 5-2. Činilo se da je set gotov, naročito kada je Rodžer preciznim servisom stvorio tri vezane set lopte.

Tek tada je Đoković pustio ruku – prvu je spasao servis-vinerom, drugu strpljivom igrom, a treću direktnim poenom iz forhenda. Potom je Federer dobrim servisom stvorio i četvrtu set loptu, ali je Đoković i nju anulirao ’vinerom’ iz forhenda.

Poen pri rezultatu 7-7 bio je ključni – Đoković je propustio priliku da napadne iz forhenda, što mu se dogodilo već nekoliko puta u prethodnom delu meča, pa je Federer preciznim forhend spinom došao i do pete set lopte.

Švajcarac ponovo nije pogodio prvi servis, ušlo se u razmenu udaraca, a Federer je opet bio hrabriji i bekhendom po paraleli osvojio je set – 9-7 i 1:0 u setovima.

Meč sa Rolan Garosa kao da je bio preslikan – u trećem gemu drugog seta Federer je novom neverovatnom bekhend paralelom došao do dve uzastopne brejk lopte. Prvu je Novak spasao izvrsnim servisom, a drugu nakon greške Federera.

Zatim je Đoković dva puta promašio prvi servis, a treći nosilac je dobio dva poena u nizu – prvi jer je Novak pogrešio nakon izuzetno niskog slajsa rivala, a na drugoj je Federer ponovo iskoristio pasivnost suparnika i napadom iz forhenda došao do brejka (2:1).

Novak je sjajnim riternima napravio brejk za 3:3, ali je zatim odigrao najlošiji gem u celom meču – počeo je duplom greškom, zatim je poslao lak forhend u aut, a do kraja gema je promašio oba prva servisa i izgubio oba poena (4:3).

Već tada osetilo se da je to prelomni momenat u drugom setu, a do kraja se to ispostavilo tačnim – Đoković je bio u grču, a Federer je maestralno priveo set kraju (7:6, 6:4).

Tek u trećem setu Novak je počeo da se kreće na nivou iz prethodnog dela godine, kao i da čita servise Švajcarca. U drugom gemu Federer je ’kikom’ iz drugog servisa spasao dve brejk lopte, ali na trećoj je Novak dočekao grešku rivala (2:0).

Đoković je u narednih 10-15 minuta bio bolji igrač, a u petom gemu napokon se glasnim uzvikom i pogledom prema svojoj loži trgao iz letargije. Do tada kao da govorom tela nije bio skroz u meču.

Novak je lako držao svoj servis do poslednjeg gema, tada je iskazao blagu nesigurnost, ali je ipak uspeo da privede set kraju iskoristivši prvu set loptu.

U prvom gemu četvrtog seta Đoković je briljantnim riternima naterao Rodžera na greške i tako je došao do dve uzastopne brejk lopte. Tada je Novak prvi put odigrao poen iz kategorije „nemogućih“ koje smo viđali tokom sezone, ali ne i na meču sa Federerom – fantastično je istrčao poen, a zatim iz punog trka poslao bekhend pod noge rivalu koji je izašao na mrežu. Švajcarac je volej poslao u mrežu i Novak je napravio brejk.

Novak se tada u potpunosti razigrao, počeo je u visokom procentu da ’čita’ servise rivala i da češće hvata loptice u penjanju, što je za posledicu imalo još jedan brejk i vođstvo od 4:1.

Đoković je pri rezultatu 5:1 propustio dve vezane set lopte na servis protvinika, potom još tri uzastopne na svoj servis, ali je onda sa dva precizna servisa osvojio set i izjednačio na 2:2.

Peti set doneo je spektakularnu igru i dramatičnu završnicu koja je odnela mnogo živaca širom planete. Federer je, kao u danima kada je bio dominantan na ATP turu, u odlučujućem setu počeo da servira izvrsno, uz to se odlično kretao i ’izvlačenjem’ na forhend zadavao je mnogo muka Đokoviću.

Upravo na taj način Rodžer je u osmom gemu osvojio prva dva poena, jednom je napravio viner a drugi put je naterao Đokovića na grešku, a zatim je Novak napravio dve greške u nizu i izgubio servis – 5:3 za Švajcarca.

Rodžer je potom došao do 40:15 i dve vezane meč lopte. Na prvoj je Novak fascinantnim riternom „na sve ili ništa“ pogodio liniju, a potom je Federer poslao forhend u aut. Đoković je ponovo ušao u servis Federeru, došao je i do brejk lopte, Rodžer je prvu spasao asom, ali je onda posustao i napravio duplu grešku na drugoj brejk lopti.

Novak je zatim potpuno preuzeo konce igre, osvojio je gem na svoj servis, a zatim je u 11. gemu diktirao ritam sa osnovne linije, stvorio dve vezane brejk lopte i ’insajd aut’ forhendom došao do novog brejka – 6:5.

Đoković je bio u istoj situaciji kao Federer pre 10-15 minuta, ali pritisak je podneo neuporedivo bolje – došao je do 40:15, a onda je snažnim servisom iznudio aut rivala i podigao ruke u znak trijumfa.

Meč je trajao tri časa i 51 minut, a Đoković je ukupno osvojio 18 poena više (161-143). Novak je imao 48 direktnih poena i 35 neiznuđenih grešaka, dok je Rodžer zabeležio 49 ’vinera’ i 59 grešaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

586 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve